Beztłuszczowy stir-fry z pieczarką portobello

Unikam tłuszczu dodanego, a już szczególnie smażenia na tłuszczu. W związku z tym,  z niektórymi potrawami pożegnałam się na dobre, inne zmodyfikowałam, a w przeważającej części odkrywam nowe, zaskakujące smaki! I to jest właśnie jedno z takich dań. Bardzo smaczne i w do tego szybkie w przygotowaniu. Bazując na tych samych przyprawach można zestawiać dowolne kombinacje warzyw. Warto eksperymentować, co nam najbardziej posmakuje lub po prostu wrzucać to, co akurat mamy pod ręką 🙂

 
Składniki:

  • ½ szklanki bulionu warzywnego (przepis na koncentrat bulionu tutaj)
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 2 ząbki posiekanego drobno czosnku
  • 1 kapusta pak choi (można zastąpić jarmużem lub kapustą pekińską)
  • 1 pieczarka portobello (lub 2-4 zwykłe)
  • 1 garść fasolki szparagowej
  • ½ małej cukinii
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 mała marchewka
  • 2 różyczki brokułu
  • 3 łyżki sosu sojowego lub tamari
  • 2 łyżeczki syropu klonowego lub daktylowego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

+ pełnoziarnisty makaron lub ryż
+ natka pietruszki lub świeża kolendra

 
Wykonanie:

  1. Na patelni z grubym dnem zagotowujemy bulion. Dodajemy imbir i czosnek, dusimy ok. 1 minuty.
  2. Wrzucamy drobno pokrojone warzywa. Dusimy kilka minut, regularnie mieszając.
  3. Dodajemy sos sojowy, syrop klonowy i ocet balsamiczny, dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
  4. Dusimy warzywa w sosie jeszcze kilka minut, do momentu aż zmiękną.
  5. Serwujemy danie z pełnoziarnistym makaronem lub ryżem, posypane świeżymi ziołami.

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*