Boczniaki z amarantusem

To danie powstało na bazie przepisu mojej Mamy, która przyrządzała kiedyś „flaczki” z mięsa z kurczaka. Zastąpiłam mięso boczniakami, a mąkę pszenną na zasmażkę mąką z amarantusa. Reszta pozostała bez zmian… nawet smak nie odbiega od oryginału.  

 
Składniki:

  • 1 łyżka tłuszczu
  • 1 cebula
  • 1 duża marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 500 g boczniaków
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 gałązka lubczyku świeżego lub 1 płaska łyżeczka suszonego
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • czarny pieprz świeżo mielony
  • 2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 czubate łyżki mąki z amarantusa + zimna woda
  • woda

+ natka pietruszki

 
Wykonanie:

  1. Cebulę kroimy w kosteczkę, boczniaki w paski, a marchew, pietruszkę i seler rozdrabniamy.
  2. Podsmażamy cebulę na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy warzywa, grzyby i przyprawy (oprócz soli i sosu sojowego). Dopełniamy wodą do ok. 2 l i gotujemy do miękkości.
  3. Doprawiamy solą, sosem sojowym i przecierem pomidorowym.
  4. Mąkę z amarantusa prażymy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni. Dodajemy trochę zimnej wody i rozprowadzamy w niej mąkę, by nie było żadnych grudek. Całość wlewamy do potrawy ciągle mieszając. Skręcamy palnik.
  5. Podajemy z natką pietruszki i razowym chlebem żytnim lub ziemniakami.

 
Uwagi:

– Zamiast prażonej mąki z amarantusa, można dodać amarantus w postaci całych ziarenek
– By danie było bardziej treściwe, można do potrawy dodać trochę zielonej soczewicy.

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*