Dal to potrawa z roślin strączkowych o konsystencji gęstej zupy. Prosta i szybka w przygotowaniu. Jest lekkostrawna, syci, odżywia, a odpowiednio doprawiona również znakomicie rozgrzewa. U mnie przyprawy dodane z umiarem ze względu na dzieci. W tym wariancie bardzo im smakuje.
Składniki:
- 1 łyżka ghee
- 1 łyżka pokrojonego drobno imbiru
- ½ łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka kurkumy
- ½ łyżeczki cynamonu
- szczypta czarnego pieprzu
- 2 marchewki
- kawałek batata
- 1 mały kalafior wraz z liśćmi
- 200 g ( 1 szkl.) czerwonej soczewicy
- 500 ml wody
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
+ ryż brązowy lub basmati
+ natka pietruszki lub świeża kolendra do posypania
Wykonanie:
- Soczewicę odstawiamy do namoczenia na min. 2 godziny, a najlepiej na noc. Po tym czasie wylewamy wodę z namaczania i płuczemy dokładnie w czystej wodzie.
- Przyprawy podsmażamy krótko na rozgrzanym tłuszczu.
- Dodajemy marchewkę i batata pokrojone w kostkę oraz kalafiora podzielonego na różyczki. Liście kalafiora kroimy na drobniejsze kawałki i dodajemy do potrawy.
- Dosypujemy odsączoną soczewicę i sól.
- Zalewamy wszystko wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości.
- Podajemy z ryżem brązowym lub ryżem basmati udekorowane natką pietruszki lub świeżymi listkami kolendry.