Dal z soczewicy z kalafiorem i batatem

Dal to potrawa z roślin strączkowych o konsystencji gęstej zupy. Prosta i szybka w przygotowaniu. Jest lekkostrawna, syci, odżywia, a odpowiednio doprawiona również znakomicie rozgrzewa. U mnie przyprawy dodane z umiarem ze względu na dzieci. W tym wariancie bardzo im smakuje.

 
Składniki:

  • 1 łyżka ghee
  • 1 łyżka pokrojonego drobno imbiru
  • ½ łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 2 marchewki
  • kawałek batata
  • 1 mały kalafior wraz z liśćmi
  • 200 g ( 1 szkl.) czerwonej soczewicy
  • 500 ml wody
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej

+ ryż brązowy lub basmati
+ natka pietruszki lub świeża kolendra do posypania

 
Wykonanie:

  1. Soczewicę odstawiamy do namoczenia na min. 2 godziny, a najlepiej na noc. Po tym czasie wylewamy wodę z namaczania i płuczemy dokładnie w czystej wodzie.
  2. Przyprawy podsmażamy krótko na rozgrzanym tłuszczu.
  3. Dodajemy marchewkę i batata pokrojone w kostkę oraz kalafiora podzielonego na różyczki. Liście kalafiora kroimy na drobniejsze kawałki i dodajemy do potrawy.
  4. Dosypujemy odsączoną soczewicę i sól.
  5. Zalewamy wszystko wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości.
  6. Podajemy z ryżem brązowym lub ryżem basmati udekorowane natką pietruszki lub świeżymi listkami kolendry.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*