Pieczarki z soczewicą w kapuście

To jedno z tych dań, które nie wymaga większych przygotowań i można je szybko przyrządzić, gdy niewiele składników jest pod ręką. Smakuje dobrze z kaszą, np. gryczaną lub ziemniakami (purée lub pieczonymi). Ja osobiście muszę mieć obowiązkowo natkę pietruszki, którą bardzo lubię.

 
Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tłuszczu
  • 300 g pieczarek
  • 300 g kapusty pekińskiej czerwonej
  • ½ szklanki zielonej soczewicy
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • sól himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony

 
Wykonanie:

  1. Soczewicę moczymy na min. 2 godziny, a najlepiej na noc. Ja lubię ją trochę podkiełkować.
  2. Soczewicę gotujemy do miękkości w świeżej wodzie. Odrobinę solimy na końcu gotowania. Odcedzamy.
  3. Czosnek siekamy na drobne kawałki, podsmażamy krótko na tłuszczu.
  4. Dodajemy pokrojone pieczarki, dusimy chwilę aż zaczną puszczać sok.
  5. Dodajemy pokrojoną kapustę, sól i kminek. Dusimy jeszcze kilka minut.
  6. Na końcu dorzucamy soczewicę i pieprz, mieszamy.
  7. Można zagęścić potrawę dowolną skrobią.

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*