To jedno z tych dań, które nie wymaga większych przygotowań i można je szybko przyrządzić, gdy niewiele składników jest pod ręką. Smakuje dobrze z kaszą, np. gryczaną lub ziemniakami (purée lub pieczonymi). Ja osobiście muszę mieć obowiązkowo natkę pietruszki, którą bardzo lubię.
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tłuszczu
- 300 g pieczarek
- 300 g kapusty pekińskiej czerwonej
- ½ szklanki zielonej soczewicy
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
Wykonanie:
- Soczewicę moczymy na min. 2 godziny, a najlepiej na noc. Ja lubię ją trochę podkiełkować.
- Soczewicę gotujemy do miękkości w świeżej wodzie. Odrobinę solimy na końcu gotowania. Odcedzamy.
- Czosnek siekamy na drobne kawałki, podsmażamy krótko na tłuszczu.
- Dodajemy pokrojone pieczarki, dusimy chwilę aż zaczną puszczać sok.
- Dodajemy pokrojoną kapustę, sól i kminek. Dusimy jeszcze kilka minut.
- Na końcu dorzucamy soczewicę i pieprz, mieszamy.
- Można zagęścić potrawę dowolną skrobią.