Przestawiając się na roślinne jedzenie nie trzeba rezygnować z lubianych wcześniej smaków. Dowodem na to jest poniższy przepis. Moje dzieci go pokochały. Pizza najsmaczniejsza jest świeżo po upieczeniu, ale smakuje też na zimno i łatwo zapakować ją na drogę. Przepis jest naprawdę prosty. Jeżeli w przygotowanie tego dania zaangażujemy pomocnika lub dwóch, to okaże się też w miarę szybki. Dzieci uwielbiają pomagać w ten sposób!
Składniki na ciasto (4 szt. po ok. 30 cm średnicy):
- 350 g letniej wody
- 2 łyżeczki soli himalajskiej
- 15 g drożdży
- 600 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
Sos na 1 sztukę pizzy:
- 1 czubata łyżka przecieru pomidorowego
- 1 czubata łyżka domowego ketchupu
Tofu na 4 sztuki pizzy:
- 1 kostka tofu wędzonego
- 1 kostka tofu naturalnego
- 1 łyżeczka czosnku suszonego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 czubate łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
Dodatki:
- suszona bazylia, oregano, tymianek
- cebulka szalotka pokrojona w piórka
- pieczarki pokrojone na plasterki
- zielone oliwki pokrojone w poprzek na 3 części
- kukurydza
- czerwona papryka
- świeża rukola, listki bazylii
Wykonanie:
- Sól i drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy mąkę, wyrabiamy ciasto. Zostawiamy na chwilę do wyrośnięcia.
- Rozkruszamy drobno tofu, doprawiamy wymienionymi składnikami. Dokładnie mieszamy.
- Dzielimy ciasto na 4 części i rozwałkowujemy na grubość ok. 4-5 mm.
- Rozprowadzamy sos i posypujemy doprawionym tofu oraz suszonymi ziołami.
- Układamy dodatki według uznania.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. do zarumienienia (ok. 20 min.). Funkcja piekarnika: grzałka góra-dół.
- Przed podaniem dodajemy świeżą rukolę lub bazylię (lub jedno i drugie).
- Można też skropić odrobiną oliwy lub doprawić domowym ketchupem.