Pizza z tofu na orkiszowym spodzie

Przestawiając się na roślinne jedzenie nie trzeba rezygnować z lubianych wcześniej smaków. Dowodem na to jest poniższy przepis. Moje dzieci go pokochały. Pizza najsmaczniejsza jest świeżo po upieczeniu, ale smakuje też na zimno i łatwo zapakować ją na drogę. Przepis jest naprawdę prosty. Jeżeli w przygotowanie tego dania zaangażujemy pomocnika lub dwóch, to okaże się też w miarę szybki. Dzieci uwielbiają pomagać w ten sposób!

 
Składniki na ciasto (4 szt. po ok. 30 cm średnicy):

  • 350 g letniej wody
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 15 g drożdży
  • 600 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

 
Sos na 1 sztukę pizzy:

  • 1 czubata łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 czubata łyżka domowego ketchupu

 
Tofu na 4 sztuki pizzy:

  • 1 kostka tofu wędzonego
  • 1 kostka tofu naturalnego
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 czubate łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych

 
Dodatki:

  • suszona bazylia, oregano, tymianek
  • cebulka szalotka pokrojona w piórka
  • pieczarki pokrojone na plasterki
  • zielone oliwki pokrojone w poprzek na 3 części
  • kukurydza
  • czerwona papryka
  • świeża rukola, listki bazylii

 
Wykonanie:

  1. Sól i drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy mąkę, wyrabiamy ciasto. Zostawiamy na chwilę do wyrośnięcia.
  2. Rozkruszamy drobno tofu, doprawiamy wymienionymi składnikami. Dokładnie mieszamy.
  3. Dzielimy ciasto na 4 części i rozwałkowujemy na grubość ok. 4-5 mm.
  4. Rozprowadzamy sos i posypujemy doprawionym tofu oraz suszonymi ziołami.
  5. Układamy dodatki według uznania.
  6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. do zarumienienia (ok. 20 min.). Funkcja piekarnika: grzałka góra-dół.
  7. Przed podaniem dodajemy świeżą rukolę lub bazylię (lub jedno i drugie).
  8. Można też skropić odrobiną oliwy lub doprawić domowym ketchupem.

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*