Gdyby tortille były przyrządzone wyłącznie z mąki pszennej, a sos był w nie zawinięty, to wypadałoby nazwać tę potrawę burrito. Ale skoro tortille są pszenno-kukurydziane, a sos ma rzadszą konsystencję, to zostańmy przy potrawce meksykańskiej. Warzywa serwowane w miseczce i przegryzane plackami skutkują większym porządkiem przy stole, kiedy do posiłku zasiadają dzieci. To taki sposób na ułatwianie sobie życia 🙂
Składniki na tortille pszenno-kukurydziane:
- 250 g mąki kukurydzianej
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50 g oleju kokosowego bezzapachowego
- 2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej
- 250-275 g gorącej wody
Składniki na sos:
- 150 g czerwonej fasoli
- 1 łyżka tłuszczu
- 1 ząbek czosnku
- ½ cebuli
- 1 mała cukinia ze skórką
- ½ czerwonej papryki
- pomidory świeże lub pasteryzowane
- ½ szkl. kukurydzy
- ¼ łyżeczki mielonej kolendry
- ½ łyżeczki kuminu
- szczypta pieprzu cayenne
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki kuzu (lub innej skrobi) + zimna woda
+ rukola
Wykonanie:
- Fasolę zostawiamy na noc do namoczenia. Odcedzamy, płuczemy i gotujemy w świeżej wodzie do miękkości. Solimy pod koniec gotowania.
- Przygotowujemy tortille. Mieszamy dokładnie dwa rodzaje mąki, olej i sól. Dolewamy gorącą wodę i wyrabiamy na jednolite ciasto. Zostawiamy do przestygnięcia. Dzielimy ciasto ja 16 jednakowych kawałków. Z każdego kawałka lepimy kulkę, która następnie wałkujemy na cienki placek. Tortille smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej beztłuszczowej patelni.
- Przygotowujemy potrawkę. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę, a cebulę w piórka. Podsmażamy je na rozgrzanym tłuszczu.
- Dodajemy pokrojoną cukinię i paprykę, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości.
- Dodajemy pokrojone drobno pomidory, kolendrę, kumin i pieprz cayenne. Gotujemy aż pomidory się rozpadną.
- Dodajemy ugotowaną wcześniej fasolę i kukurydzę. Doprawiamy sosem sojowym.
- Rozpuszczamy skrobię w małej ilości zimnej wody, dodajemy do potrawy ciągle mieszając. Gotujemy jeszcze 1-2 minuty.
- Potrawkę serwujemy w miseczkach, osobno podajemy tortille. Do potrawy pasuje świeża rukola.