Tortille z potrawką meksykańską

Gdyby tortille były przyrządzone wyłącznie z mąki pszennej, a sos był w nie zawinięty, to wypadałoby nazwać tę potrawę burrito. Ale skoro tortille są pszenno-kukurydziane, a sos ma rzadszą konsystencję, to zostańmy przy potrawce meksykańskiej. Warzywa serwowane w miseczce i przegryzane plackami skutkują większym porządkiem przy stole, kiedy do posiłku zasiadają dzieci. To taki sposób na ułatwianie sobie życia 🙂

 
Składniki na tortille pszenno-kukurydziane:

  • 250 g mąki kukurydzianej
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50 g oleju kokosowego bezzapachowego
  • 2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej
  • 250-275 g gorącej wody

 
Składniki na sos:

  • 150 g czerwonej fasoli
  • 1 łyżka tłuszczu
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ cebuli
  • 1 mała cukinia ze skórką
  • ½ czerwonej papryki
  • pomidory świeże lub pasteryzowane
  • ½ szkl. kukurydzy
  • ¼ łyżeczki mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki kuminu
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki kuzu (lub innej skrobi) + zimna woda

+ rukola

 
Wykonanie:

  1. Fasolę zostawiamy na noc do namoczenia. Odcedzamy, płuczemy i gotujemy w świeżej wodzie do miękkości. Solimy pod koniec gotowania.
  2. Przygotowujemy tortille. Mieszamy dokładnie dwa rodzaje mąki, olej i sól. Dolewamy gorącą wodę i wyrabiamy na jednolite ciasto. Zostawiamy do przestygnięcia. Dzielimy ciasto ja 16 jednakowych kawałków. Z każdego kawałka lepimy kulkę, która następnie wałkujemy na cienki placek. Tortille smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej beztłuszczowej patelni.
  3. Przygotowujemy potrawkę. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę, a cebulę w piórka. Podsmażamy je na rozgrzanym tłuszczu.
  4. Dodajemy pokrojoną cukinię i paprykę, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości.
  5. Dodajemy pokrojone drobno pomidory, kolendrę, kumin i pieprz cayenne. Gotujemy aż pomidory się rozpadną.
  6. Dodajemy ugotowaną wcześniej fasolę i kukurydzę. Doprawiamy sosem sojowym.
  7. Rozpuszczamy skrobię w małej ilości zimnej wody, dodajemy do potrawy ciągle mieszając. Gotujemy jeszcze 1-2 minuty.
  8. Potrawkę serwujemy w miseczkach, osobno podajemy tortille. Do potrawy pasuje świeża rukola.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*