Prostota i szybkość przygotowania dania obiadowego to ogromne atuty przy dwójce małych dzieci. Dlatego ostatnio eksperymentuję właśnie z warzywnymi muffinkami. Wystarczy pokroić warzywa, dodać przyprawy i mąkę, która zespoli składniki i zapiec masę w piekarniku. Muffinki najsmaczniejsze są na ciepło świeżo po upieczeniu, ale sprawdzą się też bardzo dobrze w wersji na wynos (po ostygnięciu).
Składniki na ok. 12 sztuk:
- 120 g mąki z ciecierzycy
- 50 g suchej kaszy jaglanej zmielonej na mąkę
- 1 czerwona papryka (ok. 200 g)
- 1 mała czerwona cebula
- 250 g pieczarek
- ¼ szklanki zielonych oliwek (ok. 45 g)
- 120 g kukurydzy
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżka sosu sojowego
+ świeży pomidor, bazylia, rukola
Wykonanie:
- Paprykę, cebulę, pieczarki i oliwki kroimy na drobne kawałki.
- Dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy.
- Przekładamy masę do beztłuszczowych foremek na muffinki, dokładnie ugniatając.
- Wstawiamy foremki do nagrzanego do 180˚C piekarnika na ok. 30 minut. Funkcja: grzałka góra-dół.
- Po wyjęciu z piekarnika, zostawiamy muffinki do lekkiego ostygnięcia –wtedy łatwiej jest je wyjąć z foremek.