Budyń jaglano-kokosowy z czarną porzeczką

Orzeźwiający letni deser z sezonowymi owocami. Pyszny na ciepło, znakomity po schłodzeniu, na zimno. Prosty i szybki w przygotowaniu. A do tego wygląda i smakuje obłędnie… Nie tylko dzieci będą zachwycone 😉

 
Składniki na 4 małe kokilki:

  • 75 g suchej kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 pełne łyżki wiórków kokosowych
  • 30 g ksylitolu
  • ½ łyżeczki otartej skórki z cytryny bio
  • 50-75 g czarnych porzeczek

+ do dekoracji: owoce, wiórki kokosowe, świeże listki melisy

 
Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną płuczemy na sitku pod bieżącą wodą.
  2. Dodajemy pozostałe składniki z wyjątkiem owoców. Gotujemy pod przykryciem, na małej mocy palnika, do momentu, aż kasza zmięknie (ok. 15 minut). Skręcamy palnik.
  3. Miksujemy kaszę na gładki krem. Pod koniec miksowania dodajemy owoce (nie muszą być starannie rozdrobnione).
  4. Przekładamy do kokilek, dekorujemy owocami, wiórkami kokosowymi i listkami melisy.
  5. Podajemy od razu (na ciepło) lub po schłodzeniu w lodówce.

 
Uwagi:

Można użyć dowolnych owoców sezonowych, takich jak: truskawki, poziomki, borówki, maliny, jeżyny.

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*