Chałwa 3 ziarna kakaowa

Domowy deser może być nie tylko smaczny, ale również bogaty w wartościowe składniki odżywcze. W tym przypadku wszystkie składniki występują w wersji surowej, więc wydobywamy z nich maksimum ich potencjału dla naszego zdrowia.

 
Składniki:

  • 100 g migdałów
  • 100 g słonecznika
  • 100 g miękkich daktyli
  • 8 łyżek tahini
  • 2 łyżki świeżo mielonego lnu
  • 2 łyżki kakao (opcjonalnie)
  • szczypta soli himalajskiej

 
Wykonanie:

1. Mielimy drobno migdały i słonecznik.
2. Dodajemy pozostałe składniki. Jeżeli daktyle nie są miękkie, to należy je wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie.
3. Miksujemy masę aż do momentu, kiedy składniki będą zespolone.
4. Przekładamy masę do wąskiej silikonowej formy (keksówki). Ugniatamy ją, by była zwarta.
5. Schładzamy w lodówce ok. 2 godziny.
6. Po wyjęciu z lodówki kroimy stwardniałą masę na prostokąty lub kwadraty.

 
Uwagi:

– Ja użyłam gotowych foremek silikonowych do formowania batoników.
– Masę można oczywiście wyjadać łyżeczką z miseczek – nie ma wtedy potrzeby jej wcześniejszego schładzania.
– Zamiast gotowej pasty sezamowej (tahini) można użyć uprażonych na suchej patelni i zmielonych własnoręcznie ziarenek sezamu.
 


 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*