Domowy deser może być nie tylko smaczny, ale również bogaty w wartościowe składniki odżywcze. W tym przypadku wszystkie składniki występują w wersji surowej, więc wydobywamy z nich maksimum ich potencjału dla naszego zdrowia.
Składniki:
- 100 g migdałów
- 100 g słonecznika
- 100 g miękkich daktyli
- 8 łyżek tahini
- 2 łyżki świeżo mielonego lnu
- 2 łyżki kakao (opcjonalnie)
- szczypta soli himalajskiej
Wykonanie:
1. Mielimy drobno migdały i słonecznik.
2. Dodajemy pozostałe składniki. Jeżeli daktyle nie są miękkie, to należy je wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie.
3. Miksujemy masę aż do momentu, kiedy składniki będą zespolone.
4. Przekładamy masę do wąskiej silikonowej formy (keksówki). Ugniatamy ją, by była zwarta.
5. Schładzamy w lodówce ok. 2 godziny.
6. Po wyjęciu z lodówki kroimy stwardniałą masę na prostokąty lub kwadraty.
Uwagi:
– Ja użyłam gotowych foremek silikonowych do formowania batoników.
– Masę można oczywiście wyjadać łyżeczką z miseczek – nie ma wtedy potrzeby jej wcześniejszego schładzania.
– Zamiast gotowej pasty sezamowej (tahini) można użyć uprażonych na suchej patelni i zmielonych własnoręcznie ziarenek sezamu.