Kuleczki wysoko-odżywcze

Ta przekąska naprawdę daje moc! Odżywia, syci i doskonale smakuje. Zawiera 2 składniki zaliczane do grupy „superfood”: siemię konopne i surowe ziarno kakaowca. Jak pisze David Wolfe w książce „Superżywność. Jedzenie i medycyna przyszłości”: „Nasiona konopi to źródło kompletnego białka. Mają w swoim składzie ponad 20 pierwiastków śladowych. Posiadają niemal największe stężenie niezbędnych kwasów tłuszczowych spośród wszystkich znanych na ziemi nasion.” Surowe kakao z kolei, oprócz właściwości przeciwzapalnych i antyutleniających, poprawia też nastrój, zwiększa koncentrację, ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. W przepisie jest też kakao palone, które dodaję ze względu na smak, ale można je z powodzeniem zastąpić większą ilością kakao surowego.

 
Składniki:

  • 200 g migdałów
  • 200 g ziarenek słonecznika
  • 180-200 g miękkich daktyli suszonych
  • 2 łyżki białka konopnego (zmielonych nasion konopi)
  • 4 łyżki kakao surowego
  • 2 łyżki kakao ciemnego
  • 2-3 czubate łyżki masła orzechowego (60-90 g)
  • 1 szkl. ekspandowanych ziaren amarantusa (ewentualnie gryki lub quinoa)
  • 1 szczypta soli

+ ewentualnie odrobina wody do scalenia masy

 
Wykonanie:

  1. Mielimy wstępnie słonecznik i migdały.
  2. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do momentu aż powstanie zwarta masa. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody.
  3. Z masy lepimy niewielkie kuleczki na 1-2 kęsy.
  4. Podajemy po schłodzeniu w lodówce.

 
Uwagi:

– Masę można oczywiście wyjadać z miseczki bez lepienia kulek 😉
– Podane proporcje to ilość ‘rodzinna’ 🙂

 

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*