Lody z czarną porzeczką

Nadeszły wakacje, a wraz z nimi sezon na lody. U nas oczywiście w pełni roślinne. Jednak smakują bardzo tradycyjnie i tylko wtajemniczeni wiedzą, z jak zdrowych składników składa się receptura. A zachętą do ich spróbowania niech będą słowa mojej 7-letniej córeczki: „Mamusiu, to są najlepsze lody, jakie kiedykolwiek jadłam!”. W każdym razie bez dokładki się nie obędzie 🙂

 
Składniki:

  • ½ szklanki orzechów nerkowca
  • 1 świeży banan (bardzo dojrzały)
  • 220 g mrożonych truskawek
  • 100 g mrożonych czarnych porzeczek
  • 1 łyżka ksylitolu (opcjonalnie)

+ dowolne orzechy lub płatki migdałowe do posypania
+ listki melisy do przybrania

 
Wykonanie:

  1. Orzechy nerkowca moczymy min. 2 godziny w małej ilości letniej wody.
  2. Miksujemy wszystkie składniki na jednolitą masę. Ksylitol dodajemy w zależności od tego, na ile dojrzały jest banan oraz na ile słodkie lody lubimy.
  3. Przekładamy do miseczek lub wafelków, posypujemy posiekanymi orzechami, dekorujemy listkami melisy i od razu podajemy.

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*