Najlepszy sposób na wykorzystanie bardzo dojrzałych bananów? Muffinki bananowe! Jeden z ulubionych deserów moich dziewczynek. Chociaż właściwie niekoniecznie traktujemy je jako deser. Są smaczne, zdrowe i pożywne, łatwo je zapakować na drogę, więc bywa, że stanowią drugie śniadanie Gajenki w przedszkolu. Kto by nie chciał takiego śniadanka!
Składniki:
- 300 g bardzo dojrzałych bananów (3 średnie sztuki)
- 50 g rodzynek
- 200 g wody
- 2 płaskie łyżki zmielonego lnu
- 220 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 40 g płatków owsianych
- 50 g oleju kokosowego nierafinowanego (2 czubate łyżki zastygniętego)
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- kilka kostek gorzkiej czekolady
Wykonanie:
1. Rodzynki moczymy w małej ilości ciepłej wody min. 15 min.
2. Miksujemy banany z rodzynkami na gładkie purée.
3. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na jednolitą masę.
4. Przekładamy masę do foremek na muffinki, pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu.
5. Wstawiamy foremki do nagrzanego do 170 st. piekarnika na ok. 25 min. Funkcja: grzałka góra-dół.
6. Po upieczeniu od razu układamy kawałki czekolady na muffinkach, pozwalając im się rozpuścić. Można dodatkowo udekorować płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.
3 komentarze