Mus jabłkowy z orzechami

Jeżeli macie w sezonie dostatek młodych, soczystych i miękkich jabłek, z którymi nie wiadomo co zrobić (bo jest ich tak dużo naraz), zdecydowanie polecam przyrządzenie musu. Szczególnie z dodatkiem kilku bardzo zdrowych składników. Samych jabłek w takiej ilości się nie przeje, ale mus jakimś cudem znika błyskawicznie – czy to na ciepło czy na zimno. Jest też znakomitym dodatkiem do naleśników.

 
Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 30-50 g rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka świeżo mielonego lnu

+ orzechy włoskie

 
Wykonanie:

  1. Jabłka obieramy ze skórki, odkrawamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki i rozprażamy w rondelku o grubym dnie.
  2. Dodajemy cynamon, mieszamy.
  3. Pod koniec duszenia dosypujemy rodzynki. Ilość zależy od tego, jak bardzo jabłka są kwaśne.
  4. Skręcamy palnik. Miksujemy całość na jednolity mus.
  5. Po lekkim przestudzeniu dodajemy mielony len. Mieszamy.
  6. Na końcu posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*