Jeżeli macie w sezonie dostatek młodych, soczystych i miękkich jabłek, z którymi nie wiadomo co zrobić (bo jest ich tak dużo naraz), zdecydowanie polecam przyrządzenie musu. Szczególnie z dodatkiem kilku bardzo zdrowych składników. Samych jabłek w takiej ilości się nie przeje, ale mus jakimś cudem znika błyskawicznie – czy to na ciepło czy na zimno. Jest też znakomitym dodatkiem do naleśników.
Składniki:
- 1 kg jabłek
- 30-50 g rodzynek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka świeżo mielonego lnu
+ orzechy włoskie
Wykonanie:
- Jabłka obieramy ze skórki, odkrawamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki i rozprażamy w rondelku o grubym dnie.
- Dodajemy cynamon, mieszamy.
- Pod koniec duszenia dosypujemy rodzynki. Ilość zależy od tego, jak bardzo jabłka są kwaśne.
- Skręcamy palnik. Miksujemy całość na jednolity mus.
- Po lekkim przestudzeniu dodajemy mielony len. Mieszamy.
- Na końcu posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.