Piegowate kokosanki

Aby przygotować te ciasteczka, nie trzeba nawet brudzić rąk. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki w misce, nałożyć masę do foremek, a następnie włożyć  foremki do piekarnika. Dalej pozostaje jedynie spokojnie zaparzyć herbatkę i oczekiwać na gotowy deser 🙂

 
Składniki na ok. 16 sztuk:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 100 g zmielonej na mąkę suchej kaszy jaglanej
  • 500 ml ciepłej wody
  • ½ łyżeczki sproszkowanej wanilii
  • 5 łyżek syropu klonowego lub ksylitolu
  • 2 czubate łyżki kruszonych ziaren kakaowca (ewentualnie pokruszonej gorzkiej czekolady)

 
Wykonanie:

  1. Wszystkie suche składniki oprócz „piegów” dokładnie mieszamy.
  2. Dodajemy ciepłą wodę, mieszamy ponownie. Przykrywamy i odstawiamy na kilka minut.
  3. Dodajemy kruszone ziarna kakao, mieszamy.
  4. Napełniamy masą beztłuszczowe foremki na muffinki, dokładnie ugniatając.
  5. Wstawiamy foremki do nagrzanego do 160˚C piekarnika na ok. 30 minut. Funkcja: grzałka góra-dół.
  6. Po wyjęciu z piekarnika, zostawiamy ciasteczka do ostygnięcia – dopiero wtedy wyjmujemy z foremek ( inaczej mogą się rozpadać).

 
Uwagi:
Kaszę jaglaną najlepiej zmielić na mąkę w młynku do kawy.

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*