Aby przygotować te ciasteczka, nie trzeba nawet brudzić rąk. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki w misce, nałożyć masę do foremek, a następnie włożyć foremki do piekarnika. Dalej pozostaje jedynie spokojnie zaparzyć herbatkę i oczekiwać na gotowy deser 🙂
Składniki na ok. 16 sztuk:
- 200 g wiórków kokosowych
- 100 g zmielonej na mąkę suchej kaszy jaglanej
- 500 ml ciepłej wody
- ½ łyżeczki sproszkowanej wanilii
- 5 łyżek syropu klonowego lub ksylitolu
- 2 czubate łyżki kruszonych ziaren kakaowca (ewentualnie pokruszonej gorzkiej czekolady)
Wykonanie:
- Wszystkie suche składniki oprócz „piegów” dokładnie mieszamy.
- Dodajemy ciepłą wodę, mieszamy ponownie. Przykrywamy i odstawiamy na kilka minut.
- Dodajemy kruszone ziarna kakao, mieszamy.
- Napełniamy masą beztłuszczowe foremki na muffinki, dokładnie ugniatając.
- Wstawiamy foremki do nagrzanego do 160˚C piekarnika na ok. 30 minut. Funkcja: grzałka góra-dół.
- Po wyjęciu z piekarnika, zostawiamy ciasteczka do ostygnięcia – dopiero wtedy wyjmujemy z foremek ( inaczej mogą się rozpadać).
Uwagi:
Kaszę jaglaną najlepiej zmielić na mąkę w młynku do kawy.