Pralinki pomarańczowe w czekoladzie

Ten deser powstał na zamówienie mojej starszej córeczki, której zamarzyło się połączenie smaku pomarańczy i czekolady. Eksperyment się udał – wszystkie 3 osoby testujące zgodnie zaakceptowały uzyskany smak ( i wygląd). Najbardziej skorzystała jednak młodsza siostra, bo pochłonęła najwięcej pralinek 🙂 

 
Składniki na pralinki:

  • 150 g ziarenek słonecznika
  • 150 g orzechów nerkowca
  • 150g suszonych moreli bio
  • 3 łyżeczki startej skórki pomarańczowej bio
  • 2 łyżki świeżo mielonego lnu + 4 łyżki wody

 
Składniki na polewę czekoladową:

  • 1,5 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 2-3 płaskie łyżki kakao 

 
+ posiekane orzechy nerkowca
+ starta skórka pomarańczowa do dekoracji

 
Wykonanie:

  1. Zmielony len mieszamy z wodą i odstawiamy na kilka minut do naciągnięcia.
  2. Mielimy wstępnie słonecznik i nerkowce.
  3. Dodajemy pozostałe składniki na pralinki i miksujemy do momentu, aż powstanie zwarta masa.
  4. Z masy lepimy niewielkie kuleczki na 1-2 kęsy.
  5. Składniki na polewę delikatnie podgrzewamy w małym rondelku, stale mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Nakładamy polewę na każdą kuleczkę.
  6. Na koniec dekorujemy posiekanymi orzechami nerkowca oraz startą skórką z pomarańczy.

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*