Ten deser powstał na zamówienie mojej starszej córeczki, której zamarzyło się połączenie smaku pomarańczy i czekolady. Eksperyment się udał – wszystkie 3 osoby testujące zgodnie zaakceptowały uzyskany smak ( i wygląd). Najbardziej skorzystała jednak młodsza siostra, bo pochłonęła najwięcej pralinek 🙂
Składniki na pralinki:
- 150 g ziarenek słonecznika
- 150 g orzechów nerkowca
- 150g suszonych moreli bio
- 3 łyżeczki startej skórki pomarańczowej bio
- 2 łyżki świeżo mielonego lnu + 4 łyżki wody
Składniki na polewę czekoladową:
- 1,5 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
- 3 łyżki syropu klonowego
- 2-3 płaskie łyżki kakao
+ posiekane orzechy nerkowca
+ starta skórka pomarańczowa do dekoracji
Wykonanie:
- Zmielony len mieszamy z wodą i odstawiamy na kilka minut do naciągnięcia.
- Mielimy wstępnie słonecznik i nerkowce.
- Dodajemy pozostałe składniki na pralinki i miksujemy do momentu, aż powstanie zwarta masa.
- Z masy lepimy niewielkie kuleczki na 1-2 kęsy.
- Składniki na polewę delikatnie podgrzewamy w małym rondelku, stale mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Nakładamy polewę na każdą kuleczkę.
- Na koniec dekorujemy posiekanymi orzechami nerkowca oraz startą skórką z pomarańczy.