Tarta malinowa

Ten deser sprawia, że mój mąż wciąż zakochuje się we mnie na nowo 😉 A przynajmniej na takiego wygląda, kiedy dostaje swoją porcję tarty. Powiedzenie – „ przez żołądek do serca mężczyzny”-  w tym przypadku jest bardzo prawdziwe 🙂

 
Składniki na spód (forma na tartę średnicy 25 cm):

  • 150 g orzechów laskowych
  • 150 g migdałów
  • szczypta soli
  • 80 g miękkich daktyli bez pestek
  • 1 płaska łyżka kakao

 
Składniki na krem:

  • 150 g suchej kaszy jaglanej
  • 3 szklanki wody
  • 3 czubate łyżki wiórków kokosowych (ok. 30 g)
  • 60 g ksylitolu
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny bio
  • 100 g malin

+ maliny i płatki migdałowe do dekoracji

 
Wykonanie:

  1. Miksujemy składniki na spód tarty – najpierw suche, a na końcu dodajemy daktyle. Miksujemy do momentu, aż powstanie zwarta, plastyczna masa.
  2. Starannie wykładamy masą spód i brzegi formy na tartę. Wstawiamy do lodówki.
  3. Kaszę jaglaną płuczemy na sitku pod bieżącą wodą.
  4. Dodajemy pozostałe składniki z wyjątkiem owoców. Gotujemy ok. 15 minut, do momentu, aż kasza zmięknie. Skręcamy palnik.
  5. Miksujemy kaszę na gładki krem. Pod koniec miksowania dodajemy owoce (nie muszą być starannie rozdrobnione).
  6. Wylewamy masę na wcześniej przygotowany spód. Od razu dekorujemy owocami, wciskając je delikatnie w krem.
  7. Opcjonalnie dekorujemy deser również płatkami migdałowymi.
  8. Po ostygnięciu schładzamy tartę w lodówce.

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*