Gomasio jest przyprawą, która posiada właściwości lecznicze – działa odkwaszająco na organizm. Może być pomocna w przypadku choroby lokomocyjnej. Należy wtedy trzymać niewielką jej ilość w ustach w czasie podróży. Gomasio najczęściej używane jest do posypywania ryżu, kasz i kremów zbożowych. Połączeniu ryżu i wszelkich kasz z sezamem pozwala uzyskać pełnowartościowe białko. Najlepiej taką przyprawę przygotować w domu – im bardziej świeża, tym lepiej. Można ją przechowywać ok. 10 dni w zakręcanym słoiku. Proponuję wzbogacić gomasio o liście Moringa posiadające zadziwiającą ilość składników odżywczych.
Składniki:
- 16 łyżek (150g, ok. 1 szkl.) sezamu nieoczyszczonego
- 1 łyżka soli himalajskiej
- 1 łyżka suszonych liści Moringa (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Sezam prażymy na suchej patelni lekko mieszając, do momentu aż zacznie wydzielać przyjemny, orzechowy aromat. Studzimy.
- Dodajemy pozostałe składniki, miksujemy niezbyt drobno. Ziarenka powinny być roztarte, ale nie zmiksowane na pył.
- Przechowujemy w szczelnie zakręcanym słoiczku. Zamiast solić ryż czy kaszę w trakcie gotowania – używamy gomasio do posypywania potrawy zbożowej tuż przed podaniem.