Gomasio, czyli sól sezamowa

Gomasio jest przyprawą, która posiada właściwości lecznicze – działa odkwaszająco na organizm. Może być pomocna w przypadku choroby lokomocyjnej. Należy wtedy trzymać niewielką jej ilość w ustach w czasie podróży. Gomasio najczęściej używane jest do posypywania ryżu, kasz i kremów zbożowych. Połączeniu ryżu i wszelkich kasz z sezamem pozwala uzyskać pełnowartościowe białko. Najlepiej taką przyprawę przygotować w domu – im bardziej świeża, tym lepiej. Można ją przechowywać ok. 10 dni w zakręcanym słoiku. Proponuję wzbogacić gomasio o liście Moringa posiadające zadziwiającą ilość składników odżywczych.

 
Składniki:

  • 16 łyżek (150g, ok. 1 szkl.) sezamu nieoczyszczonego
  • 1 łyżka soli himalajskiej
  • 1 łyżka suszonych liści Moringa (opcjonalnie)

 
Wykonanie:

  1. Sezam prażymy na suchej patelni lekko mieszając, do momentu aż zacznie wydzielać przyjemny, orzechowy aromat. Studzimy.
  2. Dodajemy pozostałe składniki, miksujemy niezbyt drobno. Ziarenka powinny być roztarte, ale nie zmiksowane na pył.
  3. Przechowujemy w szczelnie zakręcanym słoiczku. Zamiast solić ryż czy kaszę w trakcie gotowania – używamy gomasio do posypywania potrawy zbożowej tuż przed podaniem.

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*