Klarowana marchew z cynamonem

Prosty dodatek obiadowy na ciepło, w sam raz zimową porą. Smakuje nawet tym dzieciom, które na ogół unikają gotowanej marchewki.

 
Składniki:

  • 300 g marchwi (4 średnie sztuki)
  • 1 płaska łyżeczka ghee
  • ¼ łyżeczki suszonego imbiru
  • ½ łyżeczki cynamonu

 
Wykonanie:

  1. Marchew kroimy na plasterki lub półplasterki.
  2. W naczyniu o grubym dnie podsmażamy marchew na rozgrzanym tłuszczu do momentu, aż zacznie lekko orzechowo pachnieć i utworzy się chrupiąca warstwa (bez mieszania, średnia moc palnika).
  3. Następnie dodajemy przyprawy, mieszamy, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy moc palnika do minimum i dusimy do miękkości.

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*