Marchewka z groszkiem

Warto przypomnieć ten prosty dodatek obiadowy na ciepło. Wystarczy do tego przygotować purée z ziemniaków posypane aromatycznym koperkiem (lub kaszę gryczaną posypaną gomasio) i sycące danie gotowe. Moja Gajenka je uwielbia.

 
Składniki:

  • 500 g słodkiej marchewki
  • ½ szklanki wody do gotowania
  • ¾ szklanki groszku cukrowego
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta cukru trzcinowego dark muscovado
  • 1 łyżeczka ghee
  • 1 łyżka kuzu (lub innej skrobi)
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • ¼ szklanki zimnej wody do rozprowadzenia skrobi

 
Wykonanie:

  1. Marchewkę rozdrabniamy. Dodajemy sól, cukier, tłuszcz. Całość zalewamy wodą i dusimy do miękkości.
  2. Pod koniec gotowania dodajemy groszek, dusimy jeszcze kilka minut.
  3. Rozprowadzamy skrobię i mąkę ryżową w małej ilości zimnej wody, dolewamy do potrawy stale mieszając. Dusimy jeszcze 1-2 minuty.

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*