Warto przypomnieć ten prosty dodatek obiadowy na ciepło. Wystarczy do tego przygotować purée z ziemniaków posypane aromatycznym koperkiem (lub kaszę gryczaną posypaną gomasio) i sycące danie gotowe. Moja Gajenka je uwielbia.
Składniki:
- 500 g słodkiej marchewki
- ½ szklanki wody do gotowania
- ¾ szklanki groszku cukrowego
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta cukru trzcinowego dark muscovado
- 1 łyżeczka ghee
- 1 łyżka kuzu (lub innej skrobi)
- 1 łyżka mąki ryżowej
- ¼ szklanki zimnej wody do rozprowadzenia skrobi
Wykonanie:
- Marchewkę rozdrabniamy. Dodajemy sól, cukier, tłuszcz. Całość zalewamy wodą i dusimy do miękkości.
- Pod koniec gotowania dodajemy groszek, dusimy jeszcze kilka minut.
- Rozprowadzamy skrobię i mąkę ryżową w małej ilości zimnej wody, dolewamy do potrawy stale mieszając. Dusimy jeszcze 1-2 minuty.