Koktajl z truskawek na bazie migdałów

 

Sezon na truskawki w pełni. Korzystajmy zatem, bo warto! Truskawki mają niski indeks glikemiczny, działają odkwaszająco, krwiotwórczo oraz wzmacniająco. Są cennym źródłem błonnika i flawonoidów. Niezwykle zasobne w witaminę C – zawierają jej więcej niż pomarańcze i inne owoce cytrusowe!  Obecne są w nich także witaminy z grupy B oraz A, E i K1. Zawarte w nich minerały to, m. in. żelazo, wapń, fosfor, magnez, mangan, potas. Owoce te są ponadto żółciopędne oraz moczopędne. W truskawkach jest również obecny enzym bromelina, który rozkłada białko pokarmowe, jak również przyspiesza metabolizm tłuszczów i węglowodanów. Smacznie, zdrowo, nietucząco – czego chcieć więcej? 🙂 

 
Składniki:

  • 5 łyżek migdałów
  • 500 g truskawek
  • 1 dojrzały banan
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 płaskie łyżki nasion lnu

+ listki melisy do przybrania

 
Wykonanie:

  1. Migdały zalewamy niedużą ilością letniej wody i zostawiamy do namoczenia na minimum 2 godziny (można na noc).
  2. Po upływie tego czasu obieramy ze skórki i płuczemy w czystej wodzie.
  3. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy całość na gładkie smoothie (ok. 2 minuty).
  4. Przed podaniem dekorujemy świeżymi listkami melisy.

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*