Kompot z suszonych moreli i jabłek

W tym kompocie nie ma cukru. Słodki smak zawdzięcza suszonym owocom. Ja zazwyczaj dodaję morele i daktyle, ale warianty można tworzyć różne – zależnie od upodobań. Do tego wystarczy dodać sezonowe owoce – już bez gotowania i napój gotowy. Pyszny zarówno na ciepło, jak i schłodzony. Owoce z kompotu podjadamy jako deser. Smacznego!

 

Składniki:

  • 6 suszonych daktyli
  • 6 suszonych moreli
  • 5 goździków
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • 3 jabłka
  • 1 łodyga rabarbaru (opcjonalnie)
  • woda

 

Wykonanie:

  1. W niedużej ilości wody gotujemy suszone owoce z przyprawami do momentu, aż owoce zaczną się lekko rozpadać.
  2. Dodajemy pokrojone w ósemki jabłka oraz pokrojony w cienkie plastry rabarbar, dopełniamy naczynie wodą do 2 litrów.
  3. Zagotowujemy całość, zdejmujemy z palnika i zostawiamy pod przykryciem na dłuższą chwilę. Chodzi o to, by jabłka zmiękły, ale nie rozpadły się.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*