Gruszka z orzechami na rukoli

Jedna z najprostszych sałatek. Ekspresowa w wykonaniu. Ze składników dostępnych cały rok. Można dodać do niej jeszcze koziego lub owczego sera – bardzo dobrze pasuje i czyni sałatkę jeszcze bardziej pożywną. Można użyć gotowego sosu balsamicznego dobrej jakości albo szybko przygotować własny z poniższego przepisu.

 
Składniki na 2 porcje:

  • 1 opakowanie rukoli
  • 1 gruszka
  • 2 garście orzechów włoskich lub pekan

Składniki na sos balsamiczny:

  • 1 łyżka syropu daktylowego lub klonowego
  • ½ łyżki octu balsamicznego

 
Wykonanie:

  1. Listki rukoli myjemy, odsączamy i przekładamy na talerze.
  2. Na to układamy kawałki gruszki.
  3. Skrapiamy całość sosem balsamicznym.
  4. Na wierzchu układamy orzechy.

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*