Sałatka włoska

Nie jestem w stanie nawet określić od jak dawna towarzyszy nam ta sałatka. Za to jest tak prosta, smaczna i uniwersalna, że zapewne pokocha ją każdy, kto podobnie jak ja, lubi smaki kuchni włoskiej. Wystarczy do tego pieczywo i prosty posiłek gotowy. Ale równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do ciepłego dania – obok pieczonych lub gotowanych warzyw. Nie podaję proporcji składników – każdy wie, co mu najbardziej smakuje.

 
Składniki:

  • sałata (roszponka, masłowa, lodowa, itd. lub mix sałat)
  • rukola
  • pomidory świeże
  • pomidory suszone
  • papryka czerwona
  • seler naciowy
  • oliwki
  • cebula szalotka
  • świeże listki bazylii
  • świeże listki oregano (opcjonalnie)
  • świeże listki tymianku (opcjonalnie)

 
+ ziarenka słonecznika surowe lub lekko uprażone na suchej patelni (opcjonalnie)

 
Wykonanie:

  1. Umytą sałatę dzielimy na mniejsze części.
  2. Cebulę kroimy w piórka, oliwki w plasterki, pozostałe warzywa w kosteczkę.
  3. Całość delikatnie mieszamy, posypujemy ziarenkami słonecznika.
  4. Podajemy zaraz po przyrządzeniu.

 
Uwagi:

– Świeże zioła można zastąpić suszonymi.

 

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*