Selerowa surówka z orzechami i rodzynkami

Ta niezwykle prosta surówka jest zarówno smaczna, jak i odżywcza. Potrafi nasycić na długi czas. To zasługa orzechów, które są zasobne zarówno w wysokiej jakości białko, jak i tłuszcz w formie korzystnej dla zdrowia (omega-3). Orzechy włoskie zawierają szczególnie dużo miedzi i manganu, ale również żelazo, magnez, fosfor, cynk. Są niezwykle bogatym źródłem Witaminy E, dostarczają również sporo folianów, witaminy B1 i B6.

Adwentyści Dnia Siódmego z południowej Kalifornii opisani w książce „Niebieskie Strefy”  Dana Buettnera zawdzięczają swoją długowieczność m. in. regularnemu spożywaniu orzechów. Przy czym orzechy włoskie w porównaniu do innych popularnych orzechów zawierają aż dwukrotnie więcej antyoksydantów (!)

 
Składniki:

  • 100 g selera
  • 1 jabłko
  • sok z cytryny
  • garść rodzynek bio
  • garść orzechów włoskich (ewentualnie orzechów pekan)

 
Wykonanie:

  1. Obrane ze skórki jabłko i seler rozdrabniamy.
  2. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy.
  3. Wrzucamy rodzynki i orzechy, mieszamy.

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*