Ta niezwykle prosta surówka jest zarówno smaczna, jak i odżywcza. Potrafi nasycić na długi czas. To zasługa orzechów, które są zasobne zarówno w wysokiej jakości białko, jak i tłuszcz w formie korzystnej dla zdrowia (omega-3). Orzechy włoskie zawierają szczególnie dużo miedzi i manganu, ale również żelazo, magnez, fosfor, cynk. Są niezwykle bogatym źródłem Witaminy E, dostarczają również sporo folianów, witaminy B1 i B6.
Adwentyści Dnia Siódmego z południowej Kalifornii opisani w książce „Niebieskie Strefy” Dana Buettnera zawdzięczają swoją długowieczność m. in. regularnemu spożywaniu orzechów. Przy czym orzechy włoskie w porównaniu do innych popularnych orzechów zawierają aż dwukrotnie więcej antyoksydantów (!)
Składniki:
- 100 g selera
- 1 jabłko
- sok z cytryny
- garść rodzynek bio
- garść orzechów włoskich (ewentualnie orzechów pekan)
Wykonanie:
- Obrane ze skórki jabłko i seler rozdrabniamy.
- Dodajemy sok z cytryny, mieszamy.
- Wrzucamy rodzynki i orzechy, mieszamy.