Bułeczki cynamonowe z jabłkami

Pyszne i sycące. Lekko słodkie. Łatwo zapakować je na drogę. Mogą być deserem, drugim śniadaniem, przekąską. A ten zapach w całym domu, kiedy się pieką… Niezapomniany!

 
Składniki:

  • 50 g rodzynek bio + ciepła woda do ich namoczenia
  • 200 ml letniej wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • 30 g ciemnego cukru trzcinowego Dark Muscovado
  • 20 g oleju kokosowego nierafinowanego (4 płaskie łyżki)
  • 1 czubata łyżka mielonego lnu
  • 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 150g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200 mąki pszennej zwykłej
  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego

 
Wykonanie:

  1. Rodzynki zalewamy małą ilością ciepłej wody i zostawiamy na 10-15 minut do namoczenia.
  2. Drożdże, cukier i olej rozpuszczamy w letniej wodzie.
  3. Dodajemy mielony len. Mieszamy. Zostawiamy na kilka minut.
  4. Dosypujemy 3 rodzaje mąki.
  5. Dodajemy namoczone rodzynki (razem z wodą z namaczania) i wyrabiamy ciasto. Jeżeli wyrabiamy je ręcznie, to dobrze byłoby rodzynki wcześniej zmiksować.
  6. Przekładamy ciasto do beztłuszczowych foremek na muffinki wypełniając je do połowy wysokości lub do foremek typu keksówka. Ja zazwyczaj robię tak i tak. Wychodzi wtedy 12 sztuk bułeczek + jedno ciasto z keksówki. Zostawiamy do wyrośnięcia.
  7. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na drobne kawałki. Mieszamy z cynamonem.
  8. Namoczoną w wodzie rączką od drewnianej łyżki robimy w każdej bułeczce wgłębienie pośrodku, a w cieście w foremce podłużnej – wzdłuż. Wypełniamy je następnie jabłkami, dobrze ugniatając. Zostawiamy jeszcze na chwilę do ponownego wyrośnięcia.
  9. Pieczemy 25-30 minut w 160 st. Funkcja piekarnika: grzałka góra-dół z zatrzymaniem wody.

 
Uwagi:
Można użyć też wyłącznie mąki razowej.

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*