Granola gryczano-kokosowa

Kiedy tylko na krzewach w ogrodzie dojrzewają borówki, nachodzi mnie ochota na granolę, której oryginalny przepis pochodzi z książki „Zdrowe i kolorowe smoothie na każdy dzień”, autorów bloga Green Kitchen Stories. Ta granola zdecydowanie podbiła serca naszej rodzinki, chociaż przepis nieco zmodyfikowałam na nasze potrzeby. Zjadamy ją z dojrzałym bananem i borówkami, dziewczynki lubią też dodatek słodkiej brzoskwini.

 
Składniki:

  • 400 g płatków owsianych
  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 100 g mąki gryczanej (= zmielonej kaszy gryczanej niepalonej)
  • 3 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka imbiru
  • 50 g sezamu nieoczyszczonego
  • 50 g pestek dyni
  • 80 g migdałów
  • 1 szklanka wody
  • 6 łyżek syropu klonowego
  • 50 g wiórków kokosowych

 
Wykonanie:

  1. Migdały kroimy na pół.
  2. Mieszamy w dużej misce wszystkie suche składniki oprócz wiórków kokosowych.
  3. Rozpuszczamy syrop klonowy w 1 szklance letniej wody. Dodajemy do suchych składników, dokładnie mieszamy.
  4. Rozkładamy równomiernie masę na blaszce. Pieczemy ok. 35 minut w 180˚ Funkcja piekarnika: grzałka góra-dół. Pod koniec pieczenia mieszamy, by całość nabrała złocistego koloru.
  5. Po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu, dodajemy wiórki kokosowe.
  6. Granolę przechowujemy w słoiku ze szczelnym zamknięciem.

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*