Kiedy tylko na krzewach w ogrodzie dojrzewają borówki, nachodzi mnie ochota na granolę, której oryginalny przepis pochodzi z książki „Zdrowe i kolorowe smoothie na każdy dzień”, autorów bloga Green Kitchen Stories. Ta granola zdecydowanie podbiła serca naszej rodzinki, chociaż przepis nieco zmodyfikowałam na nasze potrzeby. Zjadamy ją z dojrzałym bananem i borówkami, dziewczynki lubią też dodatek słodkiej brzoskwini.
Składniki:
- 400 g płatków owsianych
- 100 g kaszy gryczanej niepalonej
- 100 g mąki gryczanej (= zmielonej kaszy gryczanej niepalonej)
- 3 płaskie łyżeczki cynamonu
- 1 płaska łyżeczka imbiru
- 50 g sezamu nieoczyszczonego
- 50 g pestek dyni
- 80 g migdałów
- 1 szklanka wody
- 6 łyżek syropu klonowego
- 50 g wiórków kokosowych
Wykonanie:
- Migdały kroimy na pół.
- Mieszamy w dużej misce wszystkie suche składniki oprócz wiórków kokosowych.
- Rozpuszczamy syrop klonowy w 1 szklance letniej wody. Dodajemy do suchych składników, dokładnie mieszamy.
- Rozkładamy równomiernie masę na blaszce. Pieczemy ok. 35 minut w 180˚ Funkcja piekarnika: grzałka góra-dół. Pod koniec pieczenia mieszamy, by całość nabrała złocistego koloru.
- Po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu, dodajemy wiórki kokosowe.
- Granolę przechowujemy w słoiku ze szczelnym zamknięciem.