Hummus probiotyczny z pieczonymi warzywami

Osobom zaznajomionym z kuchnią roślinną klasycznego hummusu z ciecierzycy przedstawiać nie trzeba. Ale zapewne zajrzą tutaj również ci, którzy nigdy hummusu nie próbowali. A naprawdę warto. Proponuję spróbować również wersji z dodatkiem pieczonych warzyw – wtedy za każdym razem możemy cieszyć się nieco innym smakiem. Hummus może być zarówno pastą do chleba, jak i dodatkiem obiadowym (wtedy serwujemy go na ciepło).

 
Składniki:

  • 200 g suchej ciecierzycy
  • 50 g pasty sezamowej (tahini)
  • 60g (1/4 szkl.) wody
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka łyżek wody z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty (ewentualnie 1 łyżka soku z cytryny)
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej
  • dowolne warzywo pieczone (buraczek, batat, dynia, korzeń pietruszki, marchew, seler)

 
+ mielona papryka słodka
+ oliwa z oliwek
+ natka pietruszki

 
Wykonanie:

  1. Ciecierzycę moczymy przez noc, a następnie gotujemy w świeżej wodzie do miękkości (bez dodatku soli). Odcedzamy i studzimy.
  2. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na jednolitą masę.
  3. Przekładamy do miseczki, posypujemy mieloną słodką papryką, skrapiamy oliwą oraz dekorujemy natką pietruszki.

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*