Osobom zaznajomionym z kuchnią roślinną klasycznego hummusu z ciecierzycy przedstawiać nie trzeba. Ale zapewne zajrzą tutaj również ci, którzy nigdy hummusu nie próbowali. A naprawdę warto. Proponuję spróbować również wersji z dodatkiem pieczonych warzyw – wtedy za każdym razem możemy cieszyć się nieco innym smakiem. Hummus może być zarówno pastą do chleba, jak i dodatkiem obiadowym (wtedy serwujemy go na ciepło).
Składniki:
- 200 g suchej ciecierzycy
- 50 g pasty sezamowej (tahini)
- 60g (1/4 szkl.) wody
- 2 ząbki czosnku
- kilka łyżek wody z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty (ewentualnie 1 łyżka soku z cytryny)
- ½ łyżeczki soli himalajskiej
- dowolne warzywo pieczone (buraczek, batat, dynia, korzeń pietruszki, marchew, seler)
+ mielona papryka słodka
+ oliwa z oliwek
+ natka pietruszki
Wykonanie:
- Ciecierzycę moczymy przez noc, a następnie gotujemy w świeżej wodzie do miękkości (bez dodatku soli). Odcedzamy i studzimy.
- Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na jednolitą masę.
- Przekładamy do miseczki, posypujemy mieloną słodką papryką, skrapiamy oliwą oraz dekorujemy natką pietruszki.