Owsianka śliwkowo-migdałowa wg 5 przemian

To moja ulubiona wersja owsianki. Chociaż nie tylko moja… młodsza córeczka również bardzo chętnie wybiera ten wariant. Tego dania nie trzeba planować z wyprzedzeniem. Składniki na nie zawsze mamy w domu. Pyszne śniadanie, które rozgrzewa i syci na wiele godzin, w sam raz na dzisiejszy mroźny dzień.

 
Składniki:

  • O (G):  1 szklanka wrzątku
  • Z (S):  5 suszonych śliwek bio, ¼ łyżeczki cynamonu cejlońskiego
  • M (O):  ½ szklanki płatków owsianych, szczypta imbiru
  • W (Sn):  szczypta soli himalajskiej
  • D (K):  odrobina soku z cytryny bio
  • O (G):  szczypta kurkumy
  • Z (S):  1 łyżka migdałów

 
Wykonanie:

  1. Do gotującej się wody wrzucamy pokrojone na drobne kawałki suszone śliwki. Dodajemy cynamon. Mieszamy.
  2. Dosypujemy płatki owsiane i imbir. Mieszamy.
  3. Dodajemy szczyptę soli. Mieszamy. Gotujemy pod przykryciem na małej mocy palnika.
  4. Po kilku minutach dodajemy sok z cytryny. Mieszamy.
  5. Dosypujemy kurkumę. Mieszamy. Skręcamy palnik. Zostawiamy jeszcze chwilę pod przykryciem.
  6. Kiedy płatki wchłoną całą wodę, przekładamy owsiankę do miseczki i posypujemy posiekanymi migdałami.

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*