Placuszki bananowe żytnio-gryczane wg 5 przemian

Wszyscy lubimy je tak bardzo, że zazwyczaj od razu przygotowuję podwójną porcję i smażę na dwie patelnie, żeby było szybciej. Traktujemy je jako danie śniadaniowe, ale mogą być też deserem lub drugim śniadaniem na wynos (u nas do przedszkola). Te placuszki to też świetny sposób na przemycenie do diety dzieci gryki (bogactwa rutyny).

 
Składniki na 12 sztuk:

  • O (G):  100 g mąki żytniej pełnoziarnistej, 50 g kaszy gryczanej niepalonej zmielonej na mąkę
  • Z (S):  1/3 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
  • M (O):  ¼ łyżeczki imbiru, ¼ łyżeczki kardamonu
  • W (Sn):  szczypta soli himalajskiej, 250 g (1 szkl.) zimnej wody
  • D (K):  odrobina soku z cytryny
  • O (G):  szczypta kurkumy
  • Z (S):  150 g dojrzałych bananów bio (ok. 1,5 sztuki średniej wielkości), 1 czubata łyżka świeżo mielonego lnu

 
Dodatki wg uznania:

  • konfitura (u nas z żurawiny – przepis tutaj)
  • syrop klonowy lub daktylowy
  • plasterki banana do dekoracji

 
Wykonanie:

  1. W dużej misce mieszamy dwa rodzaje mąki.
  2. Dodajemy cynamon. Mieszamy.
  3. Dosypujemy imbir i kardamon. Mieszamy.
  4. Dodajemy sól i wodę. Mieszamy dokładnie łyżką.
  5. Dodajemy sok z cytryny. Mieszamy.
  6. Dosypujemy kurkumę. Mieszamy.
  7. Rozgniatamy widelcem banany na purée. Dodajemy do ciasta. Dosypujemy zmielony len. Mieszamy. Odstawiamy na kilka minut.
  8. Nakładamy ciasto łyżką na dobrze rozgrzaną patelnię beztłuszczową. Smażymy z dwóch stron do zarumienienia.
  9. Jemy z dodatkiem konfitury lub syropu (lub jedno i drugie). Równie smaczne są jednak same, bez żadnych dodatków.

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*