Grissini pełnoziarniste orkiszowe

Grissini to paluszki chlebowe rodem z Włoch. Mogą stanowić samodzielną przekąskę lub dodatek do sałatki, sosu, zupy. Świetnie sprawdzają się na przyjęciach i w podróży. Ich wykonanie jest bardzo proste. Przygotowując je samodzielnie, mamy nieograniczone możliwości eksperymentowania ze smakami, zależnie od użytych dodatków. U mnie grissini w wersji pełnoziarnistej z mąką orkiszową. Dzieci je uwielbiają! Polecam 🙂 

 
Składniki:

  • 220 g letniej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
  • 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej
  • 20 g oliwy z oliwek

+ 3 łyżki dowolnej przyprawy dla nadania smaku:

– rozmaryn
– suszony czosnek
– suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
– tymianek
– papryka słodka
– zioła prowansalskie
– mieszanka ziół do pizzy
– kminek
– sezam
– mak
– czarnuszka

 
Wykonanie:

  1. Drożdże z cukrem rozpuszczamy w letniej wodzie.
  2. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.
  3. Na końcu dosypujemy wybrany dodatek smakowy do całości lub części ciasta. Wyrabiamy jeszcze chwilę.
  4. Odstawiamy przykryte ściereczką ciasto do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  5. Rozwałkujemy z ciasta prostokąt, który następnie kroimy na ok. 2 cm paski.
  6. Z każdego paska formujemy cienki rulonik określonej długości.
  7. Paluszki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni. Pieczemy 10-15 minut.

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*