Zupa-krem z batatów z komosą ryżową

Bataty są niezwykle bogate w składniki odżywcze. Wyjątkowo dużo jest w nich beta-karotenu i potasu. Zawierają substancje wzmacniające wzrok, chroniące przed nowotworami. Szczególnie korzystnie wpływają na układ krążenia. Mają niski indeks glikemiczny. Zupa-krem to jeden z prostszych sposobów na włączenie ich do diety. Razem z komosą ryżową dostarcza pełnowartościowego białka.

 
Składniki:

  • 500-600 g batatów (ok. 2 małe sztuki)
  • 1 mała marchew
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • kawałek bulwy selera (lub 1 łodyga selera naciowego)
  • 1 gałązka świeżego lubczyku
  • 1 czubata łyżka przyprawy uniwersalnej (przepis tutaj)
  • woda
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej
  • pestki dyni
  • czarny pieprz świeżo mielony

+ komosa ryżowa (quinoa)

 
Wykonanie:

  1. Warzywa i lubczyk rozdrabniamy, dosypujemy przyprawę i gotujemy kilkanaście minut w małej ilości wody.
  2. Dodajemy sos sojowy i sól, miksujemy całość na gładki krem.
  3. Dolewamy taką ilość ciepłej wody, by uzyskać ok. 2 litry zupy (8 porcji).
  4. Podajemy z ugotowaną na sypko komosą ryżową, pestkami dyni i świeżo mielonym pieprzem.

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*