Zupa krem z cukinii i pomidorów z kaszą jaglaną

„Mamusiu, dlaczego jeszcze nie zamieściłaś na blogu przepisu na moją ulubioną zupę?” – usłyszałam od starszej córeczki. Co za niedopatrzenie! Rzeczywiście ta pyszna i szybka w przygotowaniu zupa-krem tak często gości na naszym stole, że jakoś mi to umknęło. Nadrabiam zatem zaległości i podaję przepis. Może i dla Was stanie się jedną z ulubionych potraw?…

 
Składniki na ok. 2 l zupy:

  • 1 duża cukinia ze skórką
  • 1 średnia marchew (ok. 100 g)
  • 1 mały korzeń pietruszki (ok. 50 g)
  • kawałek selera korzeniowego (ok. 30 g)
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 gałązka lubczyku świeżego lub 1 płaska łyżeczka suszonego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/6 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 2 duże dojrzałe pomidory
  • woda
  • 1 łyżka sosu sojowego

 
+ kasza jaglana gotowana z solą i gałką muszkatołową
+ świeży koperek

 
Wykonanie:

  1. Cukinię, marchew, korzeń pietruszki i seler rozdrabniamy.
  2. Dodajemy przyprawy i wodę (tak, by przykryła warzywa). Gotujemy pod przykryciem do miękkości.
  3. Dodajemy pokrojone pomidory. Gotujemy jeszcze 5 minut.
  4. Miksujemy całość na gładki. Dopełniamy wodą do 2 litrów zupy. Doprawiamy sosem sojowym.
  5. Podajemy z ugotowaną na sypko kaszą jaglaną i posiekanym świeżym koperkiem.

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*