Zupa szczawiowa z ryżem

Właściwie to zapomniałam, że w zeszłym roku wysiałam do donicy szczaw. Przezimował na tarasie i wczesną wiosną jako pierwszy wypuścił nowe listki. W tej chwili jest ich tak dużo, że postanowiłam coś z nich przyrządzić. W pierwszej kolejności pomyślałam o zupie – krem. I tak oto powstał ten przepis.

 
Składniki na 1 litr zupy:

  • 200 g ziemniaków (2 średnie sztuki)
  • 1 średnia marchew (ok. 100 g)
  • 1 mały korzeń pietruszki (ok. 50 g)
  • kawałek selera korzeniowego (ok. 30g)
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej (przepis tutaj)
  • 1 mała gałązka lubczyku świeżego lub ½ łyżeczki suszonego
  • 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej
  • woda
  • 50 g liści szczawiu (ok. 1 kubek ciasno upakowanych)

+ ryż brązowy pełnoziarnisty

 
Wykonanie:

  1. Ziemniaki, marchew, korzeń pietruszki i seler rozdrabniamy.
  2. Dodajemy przyprawy i wodę. Gotujemy do miękkości.
  3. Skręcamy palnik. Dodajemy szczaw i miksujemy całość na gładki krem.
  4. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem pełnoziarnistym.

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*