Właściwie to zapomniałam, że w zeszłym roku wysiałam do donicy szczaw. Przezimował na tarasie i wczesną wiosną jako pierwszy wypuścił nowe listki. W tej chwili jest ich tak dużo, że postanowiłam coś z nich przyrządzić. W pierwszej kolejności pomyślałam o zupie – krem. I tak oto powstał ten przepis.
Składniki na 1 litr zupy:
- 200 g ziemniaków (2 średnie sztuki)
- 1 średnia marchew (ok. 100 g)
- 1 mały korzeń pietruszki (ok. 50 g)
- kawałek selera korzeniowego (ok. 30g)
- 1 łyżka przyprawy uniwersalnej (przepis tutaj)
- 1 mała gałązka lubczyku świeżego lub ½ łyżeczki suszonego
- 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej
- woda
- 50 g liści szczawiu (ok. 1 kubek ciasno upakowanych)
+ ryż brązowy pełnoziarnisty
Wykonanie:
- Ziemniaki, marchew, korzeń pietruszki i seler rozdrabniamy.
- Dodajemy przyprawy i wodę. Gotujemy do miękkości.
- Skręcamy palnik. Dodajemy szczaw i miksujemy całość na gładki krem.
- Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem pełnoziarnistym.