Owsianka z boczniakami i szparagami

Sezon na szparagi. Nareszcie. Bardzo je lubię. Szparagi są termicznie ochładzające, odżywiają Yin Płuc i Nerek. Boczniak ostrygowaty z kolei należy do cennych grzybów leczniczych. Działa relaksująco i poprawia samopoczucie, wpływa na rozluźnienie mięśni i zmniejszenie obciążenia stawów. Poprawia stan skóry i zapewnia jej młody i świeży wygląd, zawiera bowiem m.in. kwas kojowy, który w naturalny sposób rozjaśnia skórę ułatwiając pozbycie się piegów i przebarwień. Boczniak jest bogatym źródłem cynku, żelaza oraz witamin z grupy B. Wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe. Ponadto grzyby te zawierają lowastatynę – organiczny związek chemiczny z grupy statyn pochodzenia naturalnego, który przyczynia się do zmniejszenia stężenia cholesterolu.

Składniki:

  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 3 szklanki wody
  • 1 marchew
  • 4 szparagi
  • 2 garście boczniaków
  • 4 garście szpinaku
  • 1/2 łyżeczki lubczyku, 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1 plasterek świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • sól do smaku

+ świeżo mielone siemię lniane

Wykonanie:

  1. Marchew kroimy w kosteczkę. Świeży imbir na drobne kawałeczki.
  2. Odcinamy twarde końcówki szparagów i oskrobujemy twardsze końce. Kroimy.
  3. Boczniaki i szpinak siekamy na drobniejsze kawałki.
  4. Wszystkie składniki gotujemy ok. 10 minut.
  5. Wykładamy na miseczkę.
  6. Kiedy przestygnie, posypujemy mielonym lnem.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*