Sezon na szparagi. Nareszcie. Bardzo je lubię. Szparagi są termicznie ochładzające, odżywiają Yin Płuc i Nerek. Boczniak ostrygowaty z kolei należy do cennych grzybów leczniczych. Działa relaksująco i poprawia samopoczucie, wpływa na rozluźnienie mięśni i zmniejszenie obciążenia stawów. Poprawia stan skóry i zapewnia jej młody i świeży wygląd, zawiera bowiem m.in. kwas kojowy, który w naturalny sposób rozjaśnia skórę ułatwiając pozbycie się piegów i przebarwień. Boczniak jest bogatym źródłem cynku, żelaza oraz witamin z grupy B. Wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe. Ponadto grzyby te zawierają lowastatynę – organiczny związek chemiczny z grupy statyn pochodzenia naturalnego, który przyczynia się do zmniejszenia stężenia cholesterolu.
Składniki:
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 3 szklanki wody
- 1 marchew
- 4 szparagi
- 2 garście boczniaków
- 4 garście szpinaku
- 1/2 łyżeczki lubczyku, 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1 plasterek świeżego imbiru
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- sól do smaku
+ świeżo mielone siemię lniane
Wykonanie:
- Marchew kroimy w kosteczkę. Świeży imbir na drobne kawałeczki.
- Odcinamy twarde końcówki szparagów i oskrobujemy twardsze końce. Kroimy.
- Boczniaki i szpinak siekamy na drobniejsze kawałki.
- Wszystkie składniki gotujemy ok. 10 minut.
- Wykładamy na miseczkę.
- Kiedy przestygnie, posypujemy mielonym lnem.
