Ciasto orzechowe

Dzień Dziecka to czas, gdy można, a nawet należy się trochę porozpieszczać 🙂 A jedną z największych przyjemności w życiu jest dobre jedzonko 😉

Przepis na to ciasto krąży w naszej rodzinie od lat. Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie pozmieniała go na tyle, by było mniej tłusto i mniej słodko, za to jeszcze bardziej smakowicie i zdrowo. Orzechy włoskie mają naturę termiczną ogrzewającą, smak słodki i gorzki, wzmacniają Płuca oraz Yang i Esencję Nerek. Delektujmy się zatem..

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej drobno mielonej
  • 100 g masła
  • 1 jajko od szczęśliwej kurki
  • 10 g drożdży
  • 1 czubata łyżka cukru trzcinowego

Składniki na masę orzechową:

  • 6 jajek
  • 110 g cukru trzcinowego
  • 250 g mielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej drobno mielonej

Wykonanie:

  1. Dokładnie zagniatamy składniki na ciasto. Odstawiamy.
  2. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  3. Do ubitych białek dosypujemy cukier, mieszamy. Dodajemy żółtka, mieszamy. Na końcu dodajemy mielone orzechy wymieszane z mąką. Delikatnie mieszamy.
  4. Połowę ciasta rozwałkowujemy i układamy na spodzie formy do pieczenia.
  5. Na rozwałkowane ciasto wylewamy masę orzechową.
  6. Pozostałą część ciasta układamy na wierzchu krusząc w palcach.
  7. Pieczemy ok. 45 minut w 160 st. Funkcja piekarnika: termoobieg.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*