Muffinki bananowe z czekoladą

Najlepszy sposób na wykorzystanie bardzo dojrzałych bananów? Muffinki bananowe! Jeden z ulubionych deserów moich dziewczynek. Chociaż właściwie niekoniecznie traktujemy je jako deser. Są smaczne, zdrowe i pożywne, łatwo je zapakować na drogę, więc bywa, że stanowią drugie śniadanie Gajenki w przedszkolu. Kto by nie chciał takiego śniadanka!

Składniki:

  • 300 g bardzo dojrzałych bananów (3 średnie sztuki)
  • 50 g rodzynek
  • 200 g wody
  • 2 płaskie łyżki zmielonego lnu
  • 220 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 40 g płatków owsianych
  • 50 g oleju kokosowego nierafinowanego (2 czubate łyżki zastygniętego)
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • kilka kostek gorzkiej czekolady

Wykonanie:

1. Rodzynki moczymy w małej ilości ciepłej wody min. 15 min.
2. Miksujemy banany z rodzynkami na gładkie purée.
3. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na jednolitą masę.
4. Przekładamy masę do foremek na muffinki, pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu.
5. Wstawiamy foremki do nagrzanego do 170 st. piekarnika na ok. 25 min. Funkcja: grzałka góra-dół.
6. Po upieczeniu od razu układamy kawałki czekolady na muffinkach, pozwalając im się rozpuścić. Można dodatkowo udekorować płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.

3 komentarze

  1. Ciekawy przepis
    Gdy będę miała wszystkie składniki to na pewno upiekę mufinki bananowe,
    Bardzo dziękuję za przepis
    Pozdrawiam.Wiesława z Dębicy

    • Dziękuję za komentarz, Pani Wiesławo 🙂 W Dębicy dostanie Pani wszystkie składniki. Siemię lniane najlepiej zmielić samemu – na świeżo. Zmielone przechowujemy w lodówce do kilku dni. Proszę koniecznie dać mi znać jak wyszły muffinki i czy smakowały! Pozdrawiam serdecznie 🙂

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*