Rogale drożdżowe ze śliwkami

Najpiękniejsze drożdżowe rogale przygotowywała moja babcia. Dla swoich wnucząt oczywiście. Regularne, doskonale wyrośnięte. Szczególnie utkwił mi w pamięci pewien wieczór sylwestrowy z czasów mojego dzieciństwa. Spędzaliśmy go z kuzynostwem u babci, która upiekła nam wtedy niezliczoną ilość takich właśnie rogali. Babcia wyrabiała ciasto z białej mąki, jajek, mleka i rafinowanego cukru. Nadzieniem była marmolada. U mnie skład ciasta jest zupełnie inny, za to kształt rogali zbliżony do ideału 😉

 
Składniki:

  • 50 g rodzynek bio + ciepła woda do ich namoczenia
  • 200 ml letniej wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • 30 g ciemnego cukru trzcinowego Dark Muscovado
  • 20 g oleju kokosowego (4 płaskie łyżki)
  • 1 czubata łyżka mielonego lnu
  • 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 350g mąki pszennej chlebowej (typ 1050)
  • śliwki węgierki lub powidło śliwkowe

 
Wykonanie:

  1. Rodzynki zalewamy małą ilością ciepłej wody i zostawiamy na 10-15 minut do namoczenia.
  2. Drożdże, cukier i olej rozpuszczamy w letniej wodzie.
  3. Dodajemy mielony len. Mieszamy. Zostawiamy na kilka minut.
  4. Dosypujemy 2 rodzaje mąki.
  5. Dodajemy namoczone rodzynki (razem z wodą z namaczania) i wyrabiamy ciasto. Jeżeli wyrabiamy je ręcznie, to dobrze byłoby rodzynki wcześniej zmiksować.
  6. Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na drobne kawałki.
  7. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałkujemy w kształt prostokąta na grubość ok. 5 mm i wykrawamy trójkąty (zdjęcie poniżej).
  8. Na każdy trójkąt, u jego podstawy nakładamy kawałki śliwek lub powidło śliwkowe i zwijamy rogaliki, dokładnie zaklejając wszelkie szczeliny. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  9. Pieczemy 25-30 minut w 160 st. Funkcja piekarnika: grzałka góra-dół z zatrzymaniem wody.

 
Uwagi:

– Jeżeli nadziewamy ciasto świeżymi śliwkami, to skracamy czas wyrastania rogali, ponieważ ciasto szybko nasiąka sokiem z owoców.

 

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*