Owsianka z truskawkami i chia wg 5 przemian

Gotowanie wg pięciu przemian to właściwie wymysł ludzi Zachodu, a nie starożytnych Chińczyków. W dietetyce Medycyny Chińskiej chodzi o równoważenie smaków i energii. Ja jednak lubię gotować owsianki pamiętając o cyklu przemian, bo mam wówczas na uwadze wszystkie 5 smaków.

Jako, że sezon truskawkowy w pełni, a ciepłe posiłki nadal wskazane, dziś odsłona sezonowej owsianki dla małych i dużych łasuchów 🙂

Składniki:

  • O (G): 2 szklanki wrzątku
  • Z (S): ½ łyżeczki cynamonu cejlońskiego, 1 dojrzały banan bio
  • M (O): ¾ szklanki płatków owsianych, szczypta imbiru
  • W (Sn): szczypta soli himalajskiej
  • D (K): 6-8 dojrzałych truskawek
  • O (G): szczypta kurkumy
  • Z (S): nasiona chia

Wykonanie:

  1. Do gotującej się wody dodajemy cynamon i pokrojonego drobno banana. Mieszamy.
  2. Dosypujemy płatki owsiane i imbir. Mieszamy.
  3. Dodajemy szczyptę soli. Mieszamy. Gotujemy pod przykryciem na małej mocy palnika.
  4. Po kilku minutach dodajemy pokrojone truskawki. Mieszamy.
  5. Dosypujemy kurkumę. Mieszamy. Skręcamy palnik.
  6. Przekładamy owsiankę do miseczek i posypujemy nasionami chia.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*