Rosół vege z ziemniakami

Podobno rosół musi być na mięsie i podobno musi być klarowny…. hmm… U mnie w takim razie nic się nie zgadza 🙂 Za to smak wspaniały! Mój rosół jest gęsty od warzyw, dzięki czemu wspaniale syci, a podany gorący – cudownie rozgrzewa.

 
Składniki na ok. 3,7 l:

  • 2-3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • kawałek kapusty włoskiej
  • 4 ziemniaki
  • 2 małe pieczarki lub kilka suszonych grzybów
  • 1 plasterek świeżego imbiru
  • 1 gałązka lubczyku świeżego lub 1 płaska łyżeczka suszonego
  • 2 gałązki pietruszki
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej (przepis tutaj)
  • 1 płaska łyżeczka czosnku niedźwiedziego suszonego
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżka soli himalajskiej
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • woda
  • 1-2 łyżki sosu sojowego

 
+ koperek lub natka pietruszki
+ opcjonalnie: 1/2 -1 łyżeczka zimnotłoczonego nierafinowanego oleju rzepakowego na porcję

 
Wykonanie:

  1. Warzywa kroimy na niezbyt drobne kawałki, a pieczarki w ósemki. Suszone grzyby kruszymy na mniejsze części.
  2. Dodajemy przyprawy (bez sosu sojowego) i wodę, gotujemy do miękkości.
  3. Na końcu doprawiamy sosem sojowym.
  4. Po przelaniu na talerze posypujemy koperkiem lub natką pietruszki i dodajemy zimnotłoczony olej rzepakowy.

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*