Rosół vege z ziemniakami

Podobno rosół musi być na mięsie i podobno musi być klarowny…. hmm… U mnie w takim razie nic się nie zgadza 🙂 Za to smak wspaniały! Mój rosół jest gęsty od warzyw, dzięki czemu wspaniale syci, a podany gorący – cudownie rozgrzewa.

 
Składniki na ok. 3,7 l:

  • masło klarowane (ghee)
  • 2-3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • kawałek kapusty włoskiej
  • 4 ziemniaki
  • 2 pieczarki lub kilka suszonych grzybów
  • 1 plasterek świeżego imbiru
  • 1 gałązka lubczyku świeżego lub 1 płaska łyżeczka suszonego
  • pół łyżeczki suszonego rozmarynu lub mała gałązka świeżego
  • 2 gałązki pietruszki
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej (przepis tutaj)
  • 1 płaska łyżeczka czosnku niedźwiedziego suszonego
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżka soli himalajskiej
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • woda
  • 1-2 łyżki sosu sojowego

 
+ koperek lub natka pietruszki
+ opcjonalnie: 1/2 -1 łyżeczka zimnotłoczonego nierafinowanego oleju rzepakowego na porcję

 
Wykonanie:

  1. Warzywa kroimy na niezbyt drobne kawałki, a pieczarki w ósemki. Suszone grzyby kruszymy na mniejsze części.
  2. Dodajemy przyprawy (bez sosu sojowego), masło i wodę, gotujemy do miękkości.
  3. Na końcu doprawiamy sosem sojowym.
  4. Po przelaniu na talerze posypujemy koperkiem lub natką pietruszki.

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*