Wiosenna zupa z pokrzywą

Pokrzywa to roślinna o wielu cennych właściwościach korzystnych dla zdrowia. Znana przede wszystkim jako środek na dobrą krew, wzmacnia odporność, poprawia trawienie i metabolizm. Możemy ją przyrządzać podobnie jak szpinak, zarówno na surowo (sałatki, koktajle, soki), jak również po ugotowaniu (zupy, dodatek do dań na ciepło). Sparzenie listków gorącą wodą przed spożyciem zapobiegnie poparzeniu języka.
Najwięcej wartości odżywczych ma pokrzywa majowa, trzeba ją jednak zbierać w miejscach oddalonych od dróg. Ogród mojej Mamy na tyle zdziczał lub mówiąc delikatniej – przeobraził się w układ swobodny, że mam aktualnie dobre źródło zaopatrzenia. Korzystam więc, kiedy mogę 🙂 

 
Składniki:

  • 1 średnia marchew (ok. 100 g)
  • 1 mały korzeń pietruszki (ok. 50 g)
  • kawałek selera korzeniowego (ok. 30 g)
  • kawałek pora (ok. 35 g)
  • 5 ziemniaków
  • 2 liście kapusty
  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 1 duży liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 gałązka lubczyku świeżego lub 1 płaska łyżeczka suszonego
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 1/6 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżka soli morskiej lub himalajskiej
  • 1,5 -2 litry wody
  • 2 garście młodych listków pokrzywy
  • 10-15 łyżek mleczka kokosowego
  • 1 łyżka sosu sojowego

 
Wykonanie:

  1. Marchew, korzeń pietruszki i seler rozdrabniamy.
  2. Ziemniaki kroimy w kosteczkę, pora w paseczki, a kapustę na drobne kawałki.
  3. Kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą.
  4. Dodajemy przyprawy i wodę. Gotujemy do miękkości.
  5. Dodajemy drobno posiekane listki pokrzywy. Skręcamy palnik i zostawiamy chwilę pod przykryciem do zaparzenia.
  6. Na końcu doprawiamy mleczkiem kokosowym i sosem sojowym.

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*