Zupa krem z dyni i topinamburu

Ten przepis miał zaistnieć jesienią, ale o tej porze roku dynia również jest jeszcze dostępna. A taka zupa- krem znakomicie nadaje się na zimową kolację. Jest odżywcza, lekkostrawna i ogrzewająca. Usuwa nadmiar wilgoci z organizmu, wzmacnia odporność.

 
Składniki na 1 l zupy:

  • 600 g surowej dyni hokkaido ze skórką
  • 100 g topinamburu
  • woda
  • 10 cm kawałek pora
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

 
Wykonanie:

  1. Z dyni usuwamy pestki.
  2. Topinambur myjemy i zeskrobujemy nożem skórkę.
  3. Dynię i topinambur dobrze rozdrabniamy w mikserze lub drobno ścieramy na tarce. Zalewamy niedużą ilością wody i gotujemy do miękkości.
  4. Czosnek i por drobno kroimy, a następnie podsmażamy na ghee. Dodajemy do ugotowanych warzyw.
  5. Dodajemy przyprawy, miksujemy całość na gładki krem.
  6. Uzupełniamy wodą do 1 litra.

 
Uwagi:
– Do zupy pasuje ugotowany na sypko ryż oraz natka pietruszki.

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*