Ten przepis miał zaistnieć jesienią, ale o tej porze roku dynia również jest jeszcze dostępna. A taka zupa- krem znakomicie nadaje się na zimową kolację. Jest odżywcza, lekkostrawna i ogrzewająca. Usuwa nadmiar wilgoci z organizmu, wzmacnia odporność.
Składniki na 1 l zupy:
- 600 g surowej dyni hokkaido ze skórką
- 100 g topinamburu
- woda
- 10 cm kawałek pora
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Wykonanie:
- Z dyni usuwamy pestki.
- Topinambur myjemy i zeskrobujemy nożem skórkę.
- Dynię i topinambur dobrze rozdrabniamy w mikserze lub drobno ścieramy na tarce. Zalewamy niedużą ilością wody i gotujemy do miękkości.
- Czosnek i por drobno kroimy, a następnie podsmażamy na ghee. Dodajemy do ugotowanych warzyw.
- Dodajemy przyprawy, miksujemy całość na gładki krem.
- Uzupełniamy wodą do 1 litra.
Uwagi:
– Do zupy pasuje ugotowany na sypko ryż oraz natka pietruszki.