Makaron ryżowy z grzybami shimeji

Azjatyckie grzyby lecznicze fascynują mnie coraz bardziej. Te konkretnie zawierają cenne składniki mineralne, takie jak: wapń, magnez, miedź, żelazo, cynk i fosfor. Mają silne działanie przeciwutleniające, bakteriobójcze, przeciwgrzybicze, przeciwmiażdżycowe.

Składniki na 2 porcje:

  • 150 g makaronu ryżowego
  • 150 g grzybów shimeji
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka pasty miso
  • szczypiorek

Wykonanie:

  1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  2. Odcinamy nasadę z grzybów, grzyby rozdzielamy.
  3. W międzyczasie rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekany czosnek, lekko podsmażamy.
  4. Dorzucamy grzyby shimeji, smażymy aż zmiękną.
  5. W małej miseczce mieszamy sos sojowy, pastę miso, łyżkę wody. Wlewamy do grzybów.
  6. Mieszamy, przesmażamy całość, dodajemy makaron, mieszamy.
  7. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*