Naleśniki curry z brokułem i kukurydzą

Rozpoczyna się sezon na kukurydzę w kolbach. Czas podzielić się zatem przepisem, który jest już klasyką w mojej kuchni i smakuje wszystkim bez wyjątku (co przy dwójce małych dzieci nie jest takie oczywiste).

 
Składniki na ciasto:

  • 1 litr wody
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki z brązowego ryżu
  • 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej
  • 2 łyżki świeżo mielonego lnu

 
Składniki na farsz:

  • 1 kolba kukurydzy
  • 1 duży brokuł
  • 1 łyżka sproszkowanego młodego jęczmienia
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (opcjonalnie)

+ natka pietruszki

 
Wykonanie:

  1. Miksujemy wszystkie składniki na ciasto. Smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej, beztłuszczowej patelni.
  2. Kukurydzę i brokuł gotujemy na parze do miękkości.
  3. Brokuł ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy wyłuskane ziarenka kukurydzy oraz pozostałe składniki. Mieszamy.
  4. Farsz zawijamy w naleśniki, posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*