Warzywne muffinki o smaku pizzy

Prostota i szybkość przygotowania dania obiadowego to ogromne atuty przy dwójce małych dzieci. Dlatego ostatnio eksperymentuję właśnie z warzywnymi muffinkami. Wystarczy pokroić warzywa, dodać przyprawy i mąkę, która zespoli składniki i zapiec masę w piekarniku. Muffinki najsmaczniejsze są na ciepło świeżo po upieczeniu, ale  sprawdzą się też bardzo dobrze w wersji na wynos (po ostygnięciu).

 
Składniki na ok. 12 sztuk:

  • 120 g mąki z ciecierzycy
  • 50 g suchej kaszy jaglanej zmielonej na mąkę
  • 1 czerwona papryka (ok. 200 g)
  • 1 mała czerwona cebula
  • 250 g pieczarek
  • ¼ szklanki zielonych oliwek (ok. 45 g)
  • 120 g kukurydzy
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka sosu sojowego

+ świeży pomidor, bazylia, rukola

 
Wykonanie:

  1. Paprykę, cebulę, pieczarki i oliwki kroimy na drobne kawałki.
  2. Dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy.
  3. Przekładamy masę do beztłuszczowych foremek na muffinki, dokładnie ugniatając.
  4. Wstawiamy foremki do nagrzanego do 180˚C piekarnika na ok. 30 minut. Funkcja: grzałka góra-dół.
  5. Po wyjęciu z piekarnika, zostawiamy muffinki do lekkiego ostygnięcia –wtedy łatwiej jest je wyjąć z foremek.

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*