Zapiekaniec z buraczków i ziaren

To jedyne danie z buraczkami, które chętnie jedzą moje dzieci. Rozumiem to, bo sama w dzieciństwie za burakami nie przepadałam. Szkoda, że moja mama nie znała wtedy takiego lub podobnego dania. Za to zna teraz i sama bardzo je lubi. Zapiekaniec smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno, najlepiej z dodatkiem sałatki na bazie rukoli. Znakomicie nadaje się też na wynos.

 
Składniki:

  • ¾ szklanki suchej kaszy jaglanej
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej
  • 450 g buraków
  • 1 czerwona cebula
  • ½ szklanki słonecznika
  • ½ szklanki sezamu nieoczyszczonego
  • 1 czubata łyżka świeżo mielonego lnu + 3 łyżki letniej wody
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 4-6 łyżek mąki z ciecierzycy (ewentualnie innej pełnoziarnistej)

 
Wykonanie:

  1. Kaszę płuczemy i gotujemy z solą na sypko.
  2. Połowę buraczków ścieramy na grubej tarce, a połowę na drobnej lub wszystkie w miarę drobno mielimy. Chodzi o to, by puściły trochę soku.
  3. Cebulę drobno siekamy.
  4. Ziarenka słonecznika i sezamu lekko prażymy na suchej patelni.
  5. Zmielony len rozprowadzamy w letniej wodzie i zostawiamy na kilka minut, by napęczniał.
  6. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Ilość mąki zależy od soczystości buraczków oraz stopnia ich rozdrobnienia.
  7. Masę przekładamy do formy, dobrze ugniatamy. Pieczemy w temp. 190 st. ok. 30 min. Funkcja piekarnika: grzałka góra-dół.
  8. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy do lekkiego ostygnięcia – wtedy najlepiej się kroi.

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*