Kolejna propozycja dla miłośników chałwy. Tym razem na bazie samego słonecznika, bez dodatku kakao, za to z pięknie wyglądającymi w przekroju pistacjami. A przy tym smakuje obłędnie!
Składniki:
- 200 g słonecznika
- 100 g miękkich daktyli
- 8 łyżek tahini
- 2 łyżki świeżo mielonego lnu
- ¼ łyżeczki sproszkowanej wanilii
- szczypta soli himalajskiej
- 1 garść pistacji (niesolonych)
Wykonanie:
- Mielimy drobno słonecznik.
- Dodajemy pozostałe składniki prócz pistacji. Jeżeli daktyle nie są miękkie, to należy je wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie.
- Miksujemy masę aż do momentu, kiedy składniki będą zespolone.
- Dodajemy do masy całe pistacje wyłuskane z łupinek. Mieszamy.
- Przekładamy masę do wąskiej silikonowej formy (keksówki). Ugniatamy ją, by była zwarta.
- Schładzamy w lodówce ok. 2 godziny.
- Po wyjęciu z lodówki kroimy stwardniałą masę na prostokąty lub kwadraty.
Uwagi:
– Zamiast gotowej pasty sezamowej (tahini) można użyć uprażonych na suchej patelni i zmielonych własnoręcznie ziarenek sezamu.