Chałwa słonecznikowa z pistacjami

Kolejna propozycja dla miłośników chałwy. Tym razem na bazie samego słonecznika, bez dodatku kakao, za to z pięknie wyglądającymi w przekroju pistacjami. A przy tym smakuje obłędnie!

 
Składniki:

  • 200 g słonecznika
  • 100 g miękkich daktyli
  • 8 łyżek tahini
  • 2 łyżki świeżo mielonego lnu
  • ¼ łyżeczki sproszkowanej wanilii
  • szczypta soli himalajskiej
  • 1 garść pistacji (niesolonych)

 
Wykonanie:

  1. Mielimy drobno słonecznik.
  2. Dodajemy pozostałe składniki prócz pistacji. Jeżeli daktyle nie są miękkie, to należy je wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie.
  3. Miksujemy masę aż do momentu, kiedy składniki będą zespolone.
  4. Dodajemy do masy całe pistacje wyłuskane z łupinek. Mieszamy.
  5. Przekładamy masę do wąskiej silikonowej formy (keksówki). Ugniatamy ją, by była zwarta.
  6. Schładzamy w lodówce ok. 2 godziny.
  7. Po wyjęciu z lodówki kroimy stwardniałą masę na prostokąty lub kwadraty.

 
Uwagi:

– Zamiast gotowej pasty sezamowej (tahini) można użyć uprażonych na suchej patelni i zmielonych własnoręcznie ziarenek sezamu.

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*