Chleb żytni na zakwasie doskonały

Chciałabym powitać Was na moim blogu tradycyjnym chlebem na zakwasie. Po wielu eksperymentach z różnymi dodatkami i proporcjami składników, powstał przepis na chleb, który smakuje wszystkim w naszej rodzinie. Jest zatem dla nas chlebem doskonałym. Jak widać ‚na załączonym obrazku’, aż trudno się powstrzymać, kiedy tak kusząco pachnie tuż po upieczeniu 🙂 Dlatego za jednym razem pieczemy od razu dwa bochenki.

 

Składniki:

  • 400 g zaczynu (zakwaszonego ciasta żytniego uzyskanego metodą 3-fazową)
  • 300 g maki żytniej typ 720
  • 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
  • 280 g wody
  • 2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej
  • 2 łyżki nasion lnu
  • 1 łyżka babki płesznik
  • 2 łyżki kminku
  • 1 łyżka czarnuszki
  • mak lub sezam do posypania

 

Wykonanie:

  1. Wyrabiamy wszystkie składniki na jednolitą masę.
  2. Przekładamy ciasto do silikonowej formy. Wierzch wyrównujemy mokrą łyżką, posypujemy makiem lub sezamem.
  3. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Ustawiamy piekarnik na 230 st. C. Funkcja: grzałka góra-dół z zatrzymaniem wody.
  5. Pieczemy 10 min. w temp. 230 st. C, następnie 15 min. w temp. 210 st. C. Obracamy chleb razem z formą i pieczemy ok. 5 min, po czym zdejmujemy foremkę i pieczemy jeszcze jakieś 5-10 min. aż do zarumienienia drugiej strony.
  6. Wyjmujemy chleb z piekarnika i jeszcze gorący smarujemy wodą.
  7. Kiedy dobrze ostygnie, można zjadać ze smakiem.

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*