Barszczyk z botwinką i groszkiem

Na ten moment to zupa, której najbardziej mi się chce 🙂 W sumie nic dziwnego – młode buraczki i świeży groszek cukrowy są dostępne tylko przez określony czas, więc warto korzystać, żeby wzmocnić krew i trawienie. Organizm najwyraźniej sam wie, co mu służy 🙂  

Składniki na 3,7 l zupy:

  • 1 pęczek botwinki z buraczkami
  • kawałek selera korzeniowego (ok. 30 g)
  • 1 mały korzeń pietruszki (ok. 50 g)
  • 1 średnia marchew ( ok. 100 g)
  • kawałek pora (ok. 35 g)
  • 5 średnich ziemniaków
  • 2 garście groszku cukrowego
  • 1 płaska łyżka masła klarowanego (opcjonalnie)
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • 1 gałązka lubczyku świeżego lub 1 łyżeczka suszonego
  • 1-2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • woda
  • 1 łyżka sosu sojowego

+ świeży koperek

Wykonanie:

  1. Umyte liście i łodygi botwinki siekamy, a korzeń kroimy w kosteczkę.
  2. Marchew, pietruszkę, seler oraz ziemniaki kroimy w kosteczkę, a pora w paseczki.
  3. Dodajemy masło klarowane, sól i przyprawy, wlewamy wodę i gotujemy do miękkości.
  4. Pod koniec gotowania dosypujemy groszek.
  5. Na samym końcu doprawiamy sosem sojowym.
  6. Podajemy ze świeżym koperkiem.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*